Alan Žepec: Pet elemenata uspješnog tima

Irena novosti

Kutak za lidere

Patrick Lencioni napisao je izvrsnu knjigu pod naslovom „Pet disfunkcija tima”. U suštini ono što Patrick kaže je da tim kojeg vodite može imati slijedeće disfunkcije: nedostatak povjerenja, strah od konflikta, nedostatak predanosti, izbjegavanje preuzimanja odgovornosti i nefokusiranost na rezultat.

1. Povjerenje je osnovni, bazni element kvalitetnog funkcioniranja svakog tima, organizacije, obitelji ili prijateljstva. Bez povjerenja ništa se dalje kvalitetno, dublje i kompleksnije ne može razvijati. Kad nema povjerenja, vladaju maske, igraju se uloge, stvaraju konstrukcije, razvijaju se klasteri i raspad tima je pitanje vremena. Zašto neki timovi funkcioniraju dugo bez obzira što povjerenja nema? Nitko ne želi izaći iz tima radi čistog konformizma i straha od promjene, a organizacija im dopušta da loše funkcioniraju. Savjet: krenite vi prvi otvoreno, potaknite da ljudi slobodno govore i pročitajte slijedeći dio koji govori o konfliktima.

2. Konflikt je tema gdje timovi najčešće krenu u suprotnom smjeru od razvoja. Naime, mi smo u Hrvatskoj odgajani na način da konflikt nije društveno prihvatljivo ponašanje (osim u krugu obitelji). Kako smo trenirani da izbjegavao otvoreno reći što nas muči, stvari se vrlo brzo nađu nagomilane „ispod tepiha”. Naravno, kad stvari nisu iskomunicirane, svatko misli svoje, povjerenja nema, stvari se rješavaju po kutovima i pušačkim kružocima. Savjet: potaknite tim na otvorenost i naučite sebe i njih upravljati konfliktima konstruktivno.

3. Predanost se stvara emotivnom vezom među članovima tima. Emotivna povezanost nastaje među ljudima koji mogu slobodno izraziti svoje mišljenje, koji se imaju pravo boriti za svoje stavove, koji razumiju i žive svrhu organizacije te koji uživaju u zajedničkim pijankama isto kao i u zajedničkom ostvarivanju timskih ciljeva. Ako imate oko sebe „klimavce glavama” nemate predanosti. Savjet: potaknite sa svojim timom dijalog na temu svrhe i zajedničkih vrijednosti. Na sastancima ne puštajte odluku dalje dok svatko nije otvoreno izrazio svoje mišljenje (ne znači da svi moraju uvijek biti „za”, ali moraju javno moći reći svoje mišljenje)

4. Preuzimanje odgovornosti znači da se kao član tima mogu osloniti na individualnu odgovornost drugog člana tima. Sloboda djelovanja i izražavanja stavova mora uvijek ići uz odgovornost za preuzete dogovore. Jedna od vaših timskih vrijednosti može biti odgovornost svakoga za svoje postupke i dogovore. Time je svatko automatski odgovoran i za cijeli tim. Savjet: stavite na dnevni red jednom mjesečno ovu temu, otvoreno razgovarajte o tome i tražite uzroke ako preuzimanje odgovornosti ne funkcionira. Možda ljudima nedostaju kompetencije, motivacija ili ne razumiju zašto rade to što rade.

5. Dobar fokus na rezultate je rezultat svih ovih prethodnih elemenata. Ako imate u timu izgrađeno povjerenje, upravljive konflikte, visoku predanost i ljude koji preuzimaju odgovornost za svoja obećanja onda se neće baviti tračanjem, izbjegavanjem i grupiranjem, već ostvarivanjem dobrih rezultata na svoje i timsko dobro.