Alan Žepec: Samoohrabrivanje na drugačiji način

01.04.2014.

Kutak za lidere
Slušao sam prije nekog vremena predavanje Jadranke Boban Pejić, vlasnice meni omiljenih Bio&Bio trgovina. Jasna je govorila o raznim temama, a jednu stvar koju sam posebno zapamtio bila je o samoohrabrivanju pozitivnim afirmacijama.
Jasna je rekla: „Zaboravite pozitivne afirmacije, bodrite se pitanjima”. Ukratko, to znači da umjesto da kažete sebi: „Ja sam samopouzdan”, postavite si pitanje: „Da sam samopouzdan, kako bih sad postupio?”

O čemu se tu radi? Radi se o tome da kad kažem sebi da sam samopouzdan, a moje nesvjesno ne vjeruje u to, imat ću unutarnji konflikt. Tada će u tom trenutku iz prostora mog nesvjesnog početi dolaziti svjesne ili nesvjesne poruke tipa: „Od kad si to ti samopouzdan? Pa ti si čudo od nesigurnosti. Nećeš nikad biti samopouzdan. Ti to ne možeš”. Takve i slične poruke su u konfliktu sa pozitivnom afirmacijom koju si govorim te rezultat takve strategije može biti još veća frustracija i nesigurnost nego što je ranije bila.
Ovo ne znači da pozitivne afirmacije nemaju vrijednost, već da imate još jedan pristup tim afirmacijama. Nekim ljudima će i dalje funkcionirati stari način. Probao sam oba načina, meni je daleko kvalitetniji ovaj sa pitanjima.

Evo još jedan primjer. Često npr. pomislite: „Moj posao je užas” i onda već iznervirani time, kažete sebi: „Od sad ću samo govoriti da mi je posao super”. I tako drugi dan od jutra krenete sa mantrom u svojim mislima: „Moj posao je super, moj posao je super....”. Naravno da sve živo u vama i dalje vrišti da vam je posao užas. Umjesto te strategije sa mantrom, postavljajte si pitanje: „Što sve moj sadašnji posao čini super poslom?” Ono što će se desiti u vašem nesvjesnom umu je akcija. Nema unutarnjeg konflikta već postoji aktivirana energija prema traženju rješenja. Sama aktivirana energija promijenit će unutarnje stanje vašeg bića, iz žrtve ćete postati borac, iz prostora skeptičnosti ćete ući u prostor nade. Zašto se to događa? Zato jer vaš nesvjesni um, kad mu postavite pitanje, automatski počne kopati po mogućim rješenjima. Na taj način reprogramirate vlastite misaone obrasce i stvarate nove, pozitivne obrasce za vas.

Stari način: „Ja ovo mogu savladati".
Nov način: „Hoću li ovo savladati?”, „Kako sve ovo mogu savladati?".
Stari način: „Imam zdravo tijelo”.
Nov način: „Da imam zdravo tijelo, kako bih se sad osjećao?”.
Stari način: „Osjećam se sretno”.
Nov način: „Da se sad osjećam sretno, kakav bi to osjećaj bio?”.
Stari način: „Ja znam sa ljudima.”
Novi način: „Što mene čini takvim da dobro znam sa ljudima?”.

Vrlo je važno da svoj um usmjerite na pozitivne odgovore, više na osjećaj, manje na analizu i stvar će funkcionirati.
vrh stranice