Coaching zaposlenika dobar je i za tvrtke

25.03.2021.

 


Golferi, boksači, skakači i trkači, svi vrhunski sportaši imaju osobne trenere koji im pomažu da uvijek iznova izoštre svoje vještine. Zamislite kad bi njihov primjer slijedili i svi ostali: liječnici, pravnici, inženjeri, znanstvenici, profesori, učitelji, poslovni ljudi, menadžeri... O tome se priča, no još je dalek put do toga da svatko ima svog coacha, bez obzira na svoju ulogu.

 Ako još postoji netko tko ne vidi vezu između zadovoljnih zaposlenika i uspjeha tvrtke, pročitajte mu citat iz knjige "Coaching for Performance" Johna Whitmorea u kojoj se ono najbitnije svodi na rečenicu koja kaže da "coaching otvara potencijal osobe da maksimizira vlastiti učinak". Uglavnom, coaching vam pomaže da otkrijete i usavršite svoje vještine. Baš kao u sportu, dobar coach može pomoći svakome da postane bolji u onome što i kako radi. On zna motivirati i osigurati alate i tehnike kojima će zaposlenici prevladavati prepreke i kad nadređenih nema u blizini.

 Tvrtka u kojoj se o zaposlenicima brine njihov coach ne mora strahovati za vlastitu budućnost. Zaposlenici i članovi tima kojima coaching pomaže u razvoju karijere gotovo uvijek i bez izuzetaka pronalaze svrhu u svom poslu; oni stvari sagledavaju iz drugačije perspektive no što su je imali prije no što se o njima počeo brinuti njihov coach. S pronađenim osjećajem svrhe, oni su sretniji na poslu.

 A sretniji zaposlenici, govore to razne statistike, za tvrtku znači veću produktivnost, bolji moral, povećanu kvalitetu obavljenog posla i više neovisnosti što menadžerima ostavlja više vremena da se posvete upravljanju umjesto ispravljanju.

 Uglavnom, baš kao u vrhunskom sportu, dobar coach i u biznisu donosi prevagu, kako pojedincima tako i tvrtkama. Karijera zauzima značajan dio svačijeg života. Ako vam coach nudi pomoć koja će vas učiniti malo sretnijima, smirenijima i zadovoljnijima načinom na koji se razvija vaša karijera, logično je da je iskoristite.

vrh stranice