Kako motivacijski govornik inspirira druge na svjesnu promjenu?

MartinaNovosti

Kada neki govornik dijeli s drugima svoje životno iskustvo, s namjerom da prenese po(r)uku, tada postaje motivacijski govornik. Ima li u vašoj tvrtki, obitelji ili među prijateljima osoba koja prepričava zgode tako da je svi slušaju sa zanimanjem?

Govori li neki motivacijski govornik zanimljivo, možete provjeriti tako što ćete, dok drži govor, promatrati izraze lica u publici. Ako gledatelji gutaju svaku njegovu riječ, u predavaonici odnosno konferencijskoj sali vlada tišina dok govori, ili se čuje smijeh dok prepričava anegdotu, to je znak da odlično radi svoj posao. Potpuna usredotočenost gledatelja/slušatelja jedan je od najtežih ciljeva koje motivacijski govornik mora postići, a to uspijeva samo najboljima. Motivacijski govornik ima zadatak inspirirati i motivirati ljude.

Najbolji motivacijski govornici današnjice

Dobar je govornik magnet koji privlači sve oko sebe.

Simon Sinek

Simon Sinek poznat je po svojoj shemi 3 koncentrična kruga: u središnjem stoji ZAŠTO, u srednjem KAKO, a u najvećem, onom vanjskom ŠTO. Njegov zlatni krug opisuje perspektivu uspješnih lidera i organizacija, ono po čemu se izdvajaju od drugih. Sinek motivira poduzetnike i lidere, ali i sve one koji ne nalaze svrhu u svom životu, da pronađu ili otkriju svoje ZAŠTO.

Autor je više knjiga, koje jednako dobro inspiriraju kao i njegovi govori. Preporučujemo motivirajuće bestsellere: „Start With Why“, „The Infinite Game“, „Leaders Eat Last“, „Find Your Why“, „Together is Better“ i „Optimism Press“.

Koliko dobro radi svoj posao, govori podatak da je nastupao kao motivacijski govornik na UN Global Compact Leaders Summitu 2016. te nekoliko puta na konferencijama TEDx. Jeste li poslušali njegov  govor koji ga je vinuo u orbitu najuspješnijih govornika današnjice? Ako niste, vrijeme je za slušanje. Sigurni smo da nećete samo slušati, već ćete čuti što vam poručuje te nakon toga započeti svoju svjesnu promjenu.

Kako je Sinek postao motivacijski govornik? Diplomirao je kulturnu antropologiju na Sveučilištu Brandeis i studirao pravo na londonskom City University, od kojeg je kasnije odustao kako bi se posvetio oglašavanju. Na početku karijere radio je u njujorškim reklamnim agencijama „Euro RSCG“ i „Ogilvy & Mather“, a zatim je odlučio pokrenuti vlastiti biznis – „Sinek Partners“. Bio je instruktor strateških komunikacija na Sveučilištu Columbia. Nakon nastupa na jednoj od konferencija TEDx postao je tražen motivacijski govornik.

Tony Robbins

Anthony J. Mahavoric, poznatiji kao, Tony Robbins, jedan je od najistaknutijih govornika današnjice. Kako je u SAD-u uobičajeno da djeca rano odlaze od kuće, tako je učinio i on. Neposredan, znatiželjan i komunikativan, kakav je po prirodi, upitao je svog stanodavca kako je postao tako uspješan. Stanodavčev odgovor bio je okidač za razvoj njegove karijere. Odgovorio mu je da je počeo mijenjati svoj život nakon seminara jednog od najpopularnijih motivacijskih govornika – Jima Rohna. Ambiciozan Robbins nije gubio vrijeme. Počeo je promovirati Rohnove seminare u dobi od 17 godina, a potom je i sam iskusio svjetla reflektora na pozornici kao kvalitetan motivacijski govornik. Imao je prilike učiti od jednog od najboljih.

Znanje i vještine, koje je stekao, dobro je unovčio kasnije u životu. Angažirale su ga mnoge poznate osobe za individualne sate i svoje javne nastupe, od kojih se posebno ističu: nekadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton, Justin Tuck, glumac Hugh Jackman te glazbenik Pittbull. Jackman je izjavio da mu je Robbins promijenio život. Pitbull je istaknuo kako je zahvaljujući Robbinsu postigao svoje ciljeve u životu i karijeri. Robbins je bio i savjetnik uglednim poslovnim ljudima: Peteru Guberu, Stevu Wynnu i Marcu Beniofu. Doduše, neke su kontroverze vezane za njegov život, no to svakako ne umanjuje činjenicu da je izvrstan motivacijski govornik.

Jim Rohn

Emanuel James Rohn ili popularnije Jim Rohn, bio je američki poduzetnik, pisac i motivacijski govornik, koji je postao milijunaš već s 30 godina. Iskusio je bankrot vrlo rano, nakon samo 3 godine. No to ga iskustvo nije ubilo, već ga je ojačalo. Njegov nepokolebljiv duh po drugi puta doveo ga je među milijunaše. Bio je jedan od najboljih motivacijskih govornika.

Na nagovor prijatelja poslušao je predavanje poduzetnika Johna Earla Shoaffa, za kojeg je poslije počeo raditi u izravnoj prodaji. Stekavši potrebne vještine i znanje, odlazi u drugu tvrtku, koja se također bavila izravnom prodajom, a ubrzo postaje njezin prvi čovjek. Nakon što se „Nutri-Bio“, kojim je rukovodio, ugasio početkom 1960-ih, Rohn je pozvan da održi govor u Rotary klubu. Taj je događaj bio presudan u njegovu životu jer nakon toga više ništa nije bilo isto. Počeli su ga tražiti da održava govore na brojim eventima.

Idući logičan korak bio je prvi javni seminar koji je održao 1963. godine. Govorio je o svom poslovnom iskustvu podučavajući svoju filozofiju osobnog razvoja. Vodio je seminare i radionice za osobni razvoj pod nazivom “Adventures in Achievement”.

Dobitnik je nagrade Nacionalne udruge govornika CPAE za izvrsnost u govoru. Autor je 17 pisanih, audio i video medija. Posebno ističemo: „The Power of Ambition“, „Take Charge of Your Life“ i „The Keys to Success“. Naša topla preporuka za čitanje!

Bio je mentor osnivaču „Herbalife Internationala“ Marku R. Hughesu i Tonyju Robbinsu. Njegov utjecaj ističu autori/predavači Mark Victor Hansen i Jack Canfield, zatim Everton Edwards, Brian Tracy, Todd Smith i T. Harv Eker.

Doista impresivna karijera. Više od 40 godina držao je seminare diljem svijeta za 5 milijuna slušatelja.

Nick Vujicic

Nicholas James Vujicic ili popularnije Nick Vujicic  zaista je poseban motivacijski govornik. Zbog svog je hendikepa trpio vršnjačko omalovažavanje i nasilje u školi. Ima tetra-amelia sindrom (rođen je bez ruku i nogu). Priznao je da si je pokušao oduzeti život. Patio je i zbog saznanja da ga u bolnici nakon rođenja majka nije htjela pogledati, a kamoli primiti u ruke, dok ga je medicinska sestra držala u naručju.

Dok mu je kao sedamnaestogodišnjaku majka pokazala novinski članak o ženi s teškim invaliditetom koja se molila, počeo je razmišljati o promjeni u svom životu. To ga je potaklo da javno nastupa u svojoj molitvenoj zajednici kao govornik svjedočeći o svom iskustvu. Pohađao je državnu srednju školu „Runcorn“ u Queenslandu u kojoj je nekoliko puta održao snažne motivacijske govore. Diplomirao je na „Sveučilištu Griffith“ u dobi od 21 godine kao prvostupnik trgovine.

Pogledajte kratki film „The Butterfly Circus“ u kojem glumi osobu s istim fizičkim hendikepom. Na Festivalu nezavisnog filma „Method Fest“ 2010. ponio je nagradu za najboljeg glavnog glumca u kratkom filmu. Koliko je uvjerljiv kao govornik toliko je uvjerljiv i kao glumac. Inspirira i motivira druge da ne posustanu kad misle da nema izlaza. Taj ga je uspjeh potaknuo da osnuje vlastitu neprofitnu organizaciju pod nazivom „Life Without Limbs“.

Ostvario se kao suprug, otac i uspješan biznismen unatoč velikim fizičkim ograničenjima. Prava inspiracija svima!

Ostali motivacijski govornici koje vrijedi spomenuti i (po)slušati

Navest ćemo još neke izvrsne motivacijske govornike jer zaslužuju da se spomenu i da ih se posluša. Ugledni poslovni portali svrstavaju među dvadesetak najboljih sljedeće govornike: David Ramsey, Eckhart Tolle, Louise Lynn Hay, Chris Gardner, Robert Kiyosaki, Eric Thomas, Leslie Brown, Suze Orman, Iyanla Vanzant, Amy Purdy, Jack Canfield, T. Harv Eker, Darren Hardy i Oprah Winfrey.

O čemu govori motivacijski govornik?

Možda ste slušali nekog life coacha kako govori o svom životnom iskustvu i uspjehu. I političari su, ako znaju kako dobro motivirati i inspirirati svoje pristaše, motivacijski govornici. Prenose svoju viziju budućnosti zemlje i društva u kojem žive.

Motivacijski govornik može govoriti o raznim temama, događajima i iskustvima. Neki govore o poslovnom uspjehu, drugi o financijama, treći o ljubavi… Postoje i vjerski motivacijski govornici. Kada je tema u pitanju, granica nema. Važno je da ljude zanima to što slušaju.

Kako govori motivacijski govornik?

Ako želite motivirati druge, tada profit ne smije biti na prvom mjestu, već želja da pokrenete promjenu u njihovim životima. Novac dolazi kao nagrada. Neka vam ovo bude prvi savjet.

Često nismo svjesni da neverbalno više komuniciramo nego verbalno. Zato je dobro obratiti pažnju pred ogledalom, dok se pripremate za svoj javni govor, što činite nesvjesno (češkanje, grimase, poštapalice, zamuckivanja, prevelike stanke), a što bi ljudima moglo ići na živce ili odati vašu nelagodu zbog javnog nastupa.

Možda ne planirate postati veliki govornik, ali vam svakako preporučujemo da pročitate knjigu “Velika škola govora tijela” Allana i Barbare Pease. Pročitajte knjigu da vas ne bi drugi (pro)čitali između redaka!

Svaki motivacijski govornik, kojeg smo spomenuli, uspješan je motivator i ima moć da inspirira druge. Promatranje njihovih nastupa otkrit će vam kako uspostavljaju komunikaciju s publikom i zašto imaju odličnu interakciju. Obratite pozornost na njihov govor tijelagdje gledaju, kako usmjeravaju pogled, kako postižu kontakt očima, kako mijenjaju tempo glasa, kada i koliko dugo rade stanke, koriste li anegdote i citate… 

Otkrijte male tajne velikih majstora motivacijskog govorništva!

Je li motivacijski govornik produkt suvremenog doba?

Krenimo od antičke Grčke i Perikladržavnika, vojskovođe i govornika. Bio je dobro obrazovan i družio se s najvećim umovima i umjetnicima svoga doba, koji su imali utjecaj na njegovo formiranje kao državnika i govornika. Bili su to: Protagora, Herodot, Fidija, Damon i Anaksagora. Tukidid spominje njegov govor kojim je nastojao ublažiti gnjev razjarenih Atenjana jer nije poslao vojsku na Peloponežane u Atici početkom Drugog Peloponeskog rata. Ostala je upamćena i njegova izjava pred smrt: “Ponosan sam što za vrijeme svog djelovanja nisam zavio u crninu nijednog Atenjanina.”

Osim kao filozofa, mudraca i prirodoslovca, koji je postavio Zemlju u središte svemira, sunarodnjaci su Aristotela štovali kao izvrsnog govornika, čije su se riječi poštivale i upijale. Mnoge je motivirao i inspirirao, a podučavao je da se ljudsko znanje postiže najprije pomoću osjetnog iskustva.

Gaj Julije Cezar bio je najslavniji rimski vladar i izvrstan u svemu čega se primio. Uspješan pisac, još bolji govornik i vladar, odličan vojskovođa i mudar političar. Koliko mu je bila važna vještina govora, govori podatak da je govorništvo išao usavršavati u Grčku, gdje ga je podučavao ondašnji slavni govornik Apolonije Molon, što mu je bilo važno jer se kasnije bavio odvjetništvom. Dobre se govornike citira. I dandanas spominje se njegova izjava – „kocka je bačena“.

Osim navedenih oratora, kroz ljudsku povijest govorilo je i mnogo drugih izvrsnih govornika, a u nastavku ćemo spomenuti neke od njih.

Lideri novoga doba trebaju biti dobri govornici

Jedan od najpoznatijih i najuzvišenijih govora svih vremena jest govor Martina Luthera Kinga u kojem osvještava mase o ravnopravnosti svih ljudi bez obzira na boju kože. Ne samo da su riječi koje je izgovarao bile inspirativne, već je i način na koji je uzvišeno izgovarao svaku od njih, pridonio tomu da njegov govor postane legendaran. Primjer motivacijskog govora o kojem se uči u školi govorništva.

Mirotvorac Gandi držao je snažne motivacijske govore o pravdi bez inzistiranja na oružanom sukobu.

Kennedy je držao moćne govore. Već je u inauguracijskom govoru ostavio neizbrisiv trag kao motivacijski govornik. Ostala je zapamćena poruka i rečenica koja je i danas jedna od najcitiranijih na svijetu: “Ne pitajte što vaša zemlja može učiniti za vas –  pitajte  što vi možete učiniti za svoju zemlju.” Tako se i vi zapitajte što  možete učiniti za svoj tim kako biste ga motivirali!

Kako motivirati tim ako menadžer nije dobar govornik?

Ako nemate govorničke vještine ni zanos Martina Luthera Kinga, koji je svojim snom zarazio druge, ili Churchilla, koji je svom narodu u teškim vremenima obećao krv, suze, muku i znoj, zatražite usluge motivacijskog govornika koji će govor održati umjesto vas. Nakon konzultacija on će napisati, a zatim naučiti i interpretirati tekst na vrlo uvjerljiv način, začinivši ga pokojom anegdotom.

Imate li u planu domjenak, team building, godišnjicu osnutka tvrtke ili motivirati uspavani tim, angažirajte profesionalca iz LQ tima. Kao organizator, ostavit ćete odličan dojam na svoje zaposlenike, klijente i poslovne partnere.