Kako možemo poboljšati svoje mentalno zdravlje?

MartinaNovosti

Govorimo istinu.

Eto, jednostavno. Nema 7 koraka do mentalnog zdravlja, 10 načina za postići work-life balance ili 13 vježbi koje produžavaju naše fitilje. Samo jedan jedini – govorimo istinu.

Ponekad se zapletemo u metode koje smo pročitali u nekoj od milijun knjiga na ovu temu i čini nam se da dokle god nešto radimo, takozvani “rad na sebi”, znači da rješavamo duhove prošlosti. Iako će svaki uloženi trud donijeti neke rezultate koje ne treba podcijeniti, često će biti alibi da redovito posjećujemo traumatične događaje i odnose iz svoje prošlosti i potvrđujemo priču koji si pričamo o sebi, identificiramo se s njom i opravdavamo si zašto smo “ispali” takvi kakvi jesmo.

Spoznaja o tome koji su uzroci naših fizičkih, mentalih i emotivnih tegoba s kojima živimo je ključna za naš daljnji razvoj. Mnogi se zadovolje s postavljenom dijagnozom, ali samo neki idu dalje liječiti traume i graditi zdravu, stabilnu budućnost.

Utjecaj emocija na zdravlje

Dr. Gabor Mate u svojoj knjizi “Kad tijelo kaže NE” daje primjere svojih terminalno bolesnih pacijenata na palijativnoj skrbi koji su tek u toj fazi shvatili kako cijeli život glume “dobru” osobu, gutaju ljutnju, zanemaruju svoje potrebe, imaju snažan osjećaj dužnosti ili odgovornosti prema drugima, kopne na poslu u koji ne vjeruju ili braku u kojem nema međusobnog poštovanja i ljubavi.

Dr. Mate stavlja naglasak na to da emocije, posebno neizražena ljutnja, krivnja, sram izravno utječu na naš imunološki sustav. Pa čak ni genetika, prehrana ili tjelovježba nemaju toliki utjecaj na naše mentalno i fizičko zdravlje koliko imaju naše emocije. Pa kada mi ne znamo postaviti granice i reći “NE” određenim ljudima ili situacijama, onda to za nas učini tijelo.

Svaka bolest, od glavobolje do raka, vapaj je našeg tijela da se odupre neistini, da odbije ono što nismo i ne želimo biti mi. Neki pacijenti su tu vrijednu spoznaju dobili kada više nije bilo povratka. Za mnoge od nas još ima vremena da slušamo svoje tijelo kada su znakovi blaži.

Istina kao put do zdravlja

Stoga se vratimo na početak ovog teksta. Put do mentalnog, fizičkog i emotivnog zdravlja je – Istina. To je načelo koje nam pomaže postaviti zdrave granice, koje nas navodi na ispravne izbore koji nas podržavaju. Potrebno je samo pitati se radimo li nešto zato što želimo ili zato što moramo ili pak mislimo da moramo?

Primjerice, bolesni, umorni i gladni slušamo prijatelja o njegovom 87. toksičnom prekidu. Ako u tom trenutku prelazimo preko sebe i slušamo jer moramo, iz osjećaja dužnosti, ili što želimo biti “dobri”, ili nas je obuzeo ego moćnog coacha ili terapeuta, onda znači da smo u neistini. Ako prihvaćamo nekog klijenta jer nam je to dobro za cash flow, ali ga zapravo preziremo i svake sekunde naše interakcije želimo biti negdje drugdje, znači da smo u neistini. Ako smo jako obzirni prema partneru koji se prema nama odnosi bez poštovanja, znači da smo u neistini.

Nevjerojatno je što smo spremni podnijeti samo da ne bismo morali iskoristiti tu hrabru riječ “NE”. Sve dok nas tijelo ne prisili da se izborimo za sebe.

Tijelo nam daje znak – “NE”

Stoga koristimo svoju prošlost da nas poduči tome zašto smo pristajali na kompromise i kako nam je represija emocija poput ljutnje poslužila kao obrambeni mehanizam kada smo bili premali ili preslabi da bismo se izborili za sebe. No osvijestimo da danas imamo izbor odlučiti reći “NE” ljudima i situacijama koje nas ne podržavaju. I ako se izgubimo u tom traganju pravog puta, osluškujmo svoje tijelo, ono će nam dati znak.

Ivana Conjar

TRENER & COACH