kako pridobiti nove talente

Kako pridobiti nove talente?

IrenaOrganizacijska kultura, Profesionalni razvoj

McKinsey tvrdi da tvrtke mogu kategorizirati zaposlenike u tri arhetipa primarne namjene: “slobodan duh” (free spirit), “uspješnik” (achiever) i “skrbnik” (caregiver). Svaki arhetip ispunjavaju i iritiraju različite stvari na radnom mjestu. Otkrijte tko kakvom arhetipu odgovara i spojite zaposlenike s poslom koji je u skladu s njihovom svrhom.

Jasno definirajte puteve rasta zaposlenika

Prema već spomenutom Izvješću o zadržavanju radnika, nedostatak mogućnosti za rast bio je glavni razlog zašto su zaposlenici napustili posao – i to ne bi trebalo biti iznenađenje! Prilike za rast pokazuju zaposlenicima da u karijeri nisu dostigli plafon. Evo kako ćete potaknuti mogućnosti rasta u svojoj firmi:

Za početak, definirajte puteve rasta uz niveliranje poslova. Platforma za upravljanje ljudima Lattice klasificira niveliranje poslova kao ,,sustav koji čelnici ljudskih resursa i ljudi koriste za definiranje uloge posla, razvoj karijernih puteva i procesa interne mobilnosti te stvaranje jasnih razina ili hijerarhija poslova unutar organizacije”.
Implementacijom strukture za niveliranje poslova, tvrtke mogu definirati specifične zahtjeve kompetencija za svaku ulogu u svojoj korporativnoj hijerarhiji. Te zahtjeve onda mogu prenijeti svim zaposlenicima, tako da svima bude jasno što zaposlenici trebaju učiniti kako bi prešli na sljedeću razinu.

Prihvatite novi svijet rada od kuće i hibridnih timova

Bez obzira na preferencije tvrtke, rad na daljinu je tu da ostane. Mogućnost rada na daljinu s punim radnim vremenom poželjna je prednost. Tvrtke koje nude samo poslove u uredu suočavaju se s fluktuacijom zaposlenika. Microsoftovo istraživanje na više od 30.000 zaposlenika pokazalo je da ,,više od 70% radnika želi fleksibilne opcije rada na daljinu za nastavak nakon pandemije”, a u nedavnom ZipRecruiterovom istraživanju na više od 2500 tražitelja posla, ,,60% ispitanika reklo je da bi radije našli posao gdje mogu raditi od kuće”. Tvrtke koje prihvaćaju rad na daljinu i razne hibridne varijante imaju veće šanse privući nove talente i zadržati trenutne zaposlenike.

Dajte prednost fleksibilnosti i autonomiji na radnom mjestu

Fleksibilnost na radnom mjestu jedna od najvrjednijih roba. Tradicionalni radni dan od 9 do 5 polako se gasi jer tvrtke diljem svijeta trajno prelaze na hibridne načine rada ili rad na daljinu. Kako biste potaknuli ovu tranziciju u svojoj tvrtki, uvedite asinkronu komunikaciju koja prihvaća zaposlenike iz različitih vremenskih zona. Kada su u pitanju obveze po satu, razmislite o usvajanju modela kompenzacije temeljenog na proizvodnji koji jasno definira očekivanja radnog opterećenja, ali zaposlenicima daje slobodu da samostalno određuju svoje radno vrijeme i raspored.
Ako vas brine komunikacija s klijentima ili vrijeme za sastanke, odaberite određeni broj sati u kojima se rasporedi moraju preklapati s tradicionalnim radnim vremenom.

Virtualno povežite zaposlenike

Teško je nadomjestiti dobre stare razgovore licem u lice, ali tehnologija je doista napredovala posljednjih godina. Brojne aplikacije za video konferencije i asinkrone komunikacijske platforme nude različite načine smislenih virtualnih interakcija između zaposlenika.
Pomozite svojim zaposlenicima da se povežu. Postavite virtualne točke za neformalne razgovore i otvorite kanale posvećene “zabavnim”, ne-poslovnim temama, poput kućnih ljubimaca ili djece. Održavajte virtualno “uredovno vrijeme” s članovima svog voditeljskog tima kako biste pomogli zaposlenicima da se osjećaju povezani.
Poduzimajući korake za redovito povezivanje zaposlenika s kolegama, tvrtke mogu pomoći u usađivanju osjećaja pripadnosti, a to neminovno vodi većem zadovoljstvu i zadržavanju zaposlenika u tvrtki.