kako se isključiti s posla

Kako se isključiti s posla i zašto je to važno

Irena leadership, osobni razvoj, sustav vrijednosti

Svi imaju pravo na slobodne dane, pa i vi.

Ljeto je, vrijeme za godišnji. Bez obzira planirate li se otići na more ili u planine, ili jednostavno samo spavati kako biste nadoknadili san, odmor je izvrstan način da se odmaknete od svakodnevnog rada i odvojite od stresa.

Međutim, mnogima, a posebno menadžerima, može biti teško isključiti se i ostaviti posao iza sebe. Svi oni koji se bore oduprijeti porivu da na plaži iščitavaju poruke elektronske pošte, trebali bi se držati ovih zlatnih savjeta kako da se isključe s posla i uživaju u odmoru.

Organizirajte se tjedan ranije
Odvojite malo vremena u tjednu prije odmora i dovršite sve što treba dovršiti prije odlaska. Izbacivanje zadataka s popisa prije godišnjeg odmora omogućit će vam da posao ostavite iza zatvorenih vrata stana i povratak bude manje stresan.

Delegirajte i komunicirajte
Menadžeri kao menadžeri, uvijek im je teško odreći se posla i odgovornosti, ali ključno je zapamtiti da ne morate sve raditi sami. Ne zaboravite da je delegiranje važna upravljačka vještina. Brine li vas količina posla, razgovarajte sa zaposlenicima i posao prebacite na njih. Ljetni praznici velika su prilika da im pokažete koliko im vjerujete i cijenite njihov rad.

Recite ne!
Iako se mnogi menadžeri uoči odmora pretrpaju poslovima, važno je da u danima prije godišnjeg ne preuzimate dodatne odgovornosti ili zadatke. Usredotočite se na važne zadatke koje već imate i obavijestite zaposlenike kad ćete se vratiti i kad možete preuzeti dodatni posao. Gomilanje zadataka stvara dodatni stres i otežava opuštanje. Zapamtite, poanta vašeg odmora i je uklanjanje nagomilanog stresa.

Pripremite svoju e-poštu
Obavezno izađite iz ureda posljednjeg dana s praznim inboxom. Možda zvuči smiješno, ali brisanje pristigle pošte također će vam razbistriti misli. Sljedeći je korak postavljanje poruke o odsustvu (out of office!) kako bi oni koji vas traže znali da im nećete moći odgovoriti do povratka na posao. Ako baš morate, ostavite kontakt nekoga tko može stupiti u kontakt s vama iskrsne li nešto baš toliko važno da ne može bez vas. Ali to neka budu samo doista vatrogasne mjere.

Isključite telefon ili obavijesti
Mnogi su se navikli redovito provjeravati e-poštu i obavijesti o poslu, kako bi uvijek bili u toku. Naravno da je tu naviku teško prekinuti, no to je jedini način da se odmorite. Želite li doista resetirati svoj mozak, ključno je da isključite sve što vas podsjeća na radno mjesto.

Opustite se i ne osjećajte se krivima
Mnogi zaposlenici, a naročito menadžeri, osjećaju krivnju zbog toga što nisu na poslu. No treba moći razlikovati posvećenost poslu i pretjerivanje koje na kraju nikome ne donosi ništa dobro. Svi imaju pravo na slobodne dane, pa i vi. Odmor služi tome da predahnete, stanete na loptu, razbistrite misli i riješite se stresa. Tako ćete lakše zasukati rukave jednom kad se vratite u ured. Odmorom ne kradete vrijeme posvećeno poslu nego punite baterije kako biste poboljšali produktivnost i performanse na poslu. Stoga, slobodno uživajte u trenucima slobodnog vremena. Uostalom, zaslužili ste, zar ne?


A ako osjećate sumnju hoće li sve biti u redu s poslovanjem kad se vratite sa godišnjeg, imamo odličnu preporuku za čitanje.