kako-unaprijediti-onboarding-iskustvo-u-kompaniji

Kako unaprijediti onboarding iskustvo u kompaniji?

Irena digitalno učenje, profesionalni razvoj

Složit ćete se da je onboarding važan. Ako zaposlenici nemaju adekvatnu podršku od početka rada u vašoj kompaniji moguće je da nikada neće raditi i dati najbolje što mogu. Ili još gore, mogu vrlo brzo otići iz organizacije. U prilog tome idu istraživanja koja kažu da se 22% fluktuacije događa u prvih 45 dana rada u kompaniji. Isto tako, poznato je da oko 86% zaposlenika u prvih 6 mjeseci odlučuje da li ostaje u kompaniji ili odlazi.

Što možete napraviti kako bi unaprijedili onboarding iskustvo?

Puno je faktora koji utječu na iskustvo onboardinga, a trening je samo jedan od njih. Ali je i jedan od važnijih. Nažalost, trening novih zaposlenika je često proces prenošenja ogromne količine informacija. Zaposlenici znaju biti smješteni u stražnje prostorije kako bi prolazili 8-satne e-learning materijale koje nikad neće zapamtiti. Ili su poslani na radionice koje traju danima, tjednima ili mjesecima bez prave prilike da uče kroz praksu.

Krivac nije nužno loš trening dizajn. U puno slučajeva L&D tim je primoran spustiti veliku količinu informacija tijekom onboardinga jer kasnije nemaju priliku. Jednom kada zaposlenik krene u operativu gotovo ga je nemoguće ponovno „izvuć“ na dodatni trening kroz skorije vrijeme.

Dobra vijest je da to više ne mora biti slučaj. Organizacije transformiraju svoje onboardinge kroz e-learning aplikacije. E-learning vam pomaže spustiti kraće forme treninga koji se lako uklope u prosječan radni ritam vašeg zaposlenika jer traju 3-5 minuta – micro learning. Kada znate da ćete imati priliku na takav način redovito educirati ljude jednom kada krenu s operativnim radom, moći ćete promijeniti sadržaj i ritam onboardinga. Umjesto da pokušavate pokriti sve što vaš zaposleni treba znati o svom poslu, možete se fokusirati na ključne teme koje trebaju znati prije nego krenu s operativom. Nakon toga možete koristiti dnevni micro learning kako bi educirali o novim temama, osvježavali ključne informacije i omogućili praktične vježbe kako bi ljudi prirodnim tijekom unaprijedili svoje znanje.

3 su ključna benefita ovog pristupa:

  1.  Radnici mogu brže krenuti u operativni rad
  2.  Radnici će imati veću razinu sposobnosti jednom kada krenu samostalno raditi jer je uvodni trening bio fokusiran na ključna znanja
  3.  Radnici imaju kontinuiranu priliku za učenje i podršku koja ne samo da ih drži informiranima već i samopouzdanima

Axonify je vodeća e-learning platforma koja je mnogim kompanijama pomogla u transformaciji onboardinga i treninga front line zaposlenika.

Otkrijte Axonify: https://axonify.com/use-cases/onboarding/