Kakvu korist imamo od pomaganja drugima?

07.06.2021.

Koja je biološka svrha postojanja svakoga od nas kao pripadnika ljudske vrste? Odgovor nam se ne mora sviđati, no radi se o prenošenju vlastitog genetskog materijala u novu generaciju.

Međutim, veliki dio našeg ponašanja čine odnosi s drugim ljudima, pripadnicima naše vrste s kojima nismo u srodstvu, a te interakcije nerijetko uključuju i spremnost za pomaganje drugima u nevolji. Ovo znači da ćemo svoje resurse i brigu usmjeriti i na one s kojima uopće nemamo genetsku poveznicu, a ne samo na vlastito potomstvo ili srodnike (braća, sestre, rođaci) s kojima dijelimo dio zajedničkog genetskog materijala.

Na prvu bismo rekli  da se radi o naučenom ponašanju koje je povezano s našim odgojem i sustavom vrijednosti. Zapravo se radi o ponašanju oblikovanom prirodnom selekcijom tijekom evolucije, koje je našim precima povećavalo vjerojatnost preživljavanja te je u obliku genetskog zapisa prenošeno u naredne generacije.

Vratimo se nekoliko desetaka tisuća godina unatrag i zamislite skupinu naših predaka koja se prehranjuje lovom i sakupljanjem plodova. Nisu svi lovci uvijek bili uspješni u lovu, no bilo je i onih kojima se posrećilo pa su ulovili više nego li je potrebno za prehranu njihovih srodnika. Oni koji su bili spremni podijeliti višak hrane s drugima mogli su očekivati da će i drugi dijeliti s njima kad budu imali manje sreće u lovu, što je povećavalo i vjerojatnost preživljavanja. A time se povećala i mogućnost da će stvoriti brojnije potomstvo koje će njihove gene prenositi dalje.

Znanstvenici smatraju da iza ovakvog ponašanja stoji tzv. recipročni altruizam. Ovaj mehanizam podrazumijeva spremnost da pomognemo drugome u nevolji kada to za nas predstavlja razmjerno mali rizik, a istovremeno postoji barem minimalna vjerojatnost da ćemo i mi trebati pomoć u sličnim situacijama i/ili od osoba kojima smo pomogli.

Naravno, moguće su i prevare pa netko primi pomoć od drugih, ali im odbija to uzvratiti ili uzvraća u manjem opsegu. Novija istraživanja pokazuju da imamo razvijene i mehanizme koji nam omogućavaju uspješno prepoznavanje prevara u uzvraćanju pomoći, a koji su također oblikovani prirodnom selekcijom. Npr. među poznanicima  u svojoj okolini bolje pamtimo lica onih koji su se pokazali kao varalice,  nego li onih koji nisu pokazivali takvo ponašanje.

U sklopu Hogan MVPI upitnika (Motives, Values, Preferences Inventory) sadržana je dimenzija Altruizam koja ukazuje na potrebu za aktivnim pomaganjem drugima i unapređivanjem zajednice/društva u kojem živimo. U organizacijskom kontekstu to obično znači da nam je važno da klijentima pružamo dobre usluge, kao i da smo spremni ulagati napore da radno okruženje učinimo boljim.

Dakle, je li pomaganje drugima zaista nesebičan čin i bez osobnog interesa?

 

Autor: Igor Kovač, LQ Assessment&HR Consulting 

vrh stranice