Koji ste tip osobe na godišnjem odmoru? (prema Spiralnoj dinamici)

Marina Beščec Osobni razvoj, Spiralna dinamika

Već smo pri kraju srpnja, kolovoz je odmah iza ugla. Društvene mreže preplavile su fotke i impresije s plaža i godišnjih odmora. Za nas, koji smo ostali u uredu, pomalo zavidan prizor dok odbrojavamo dane i punimo kofere odjećom i planovima za zasluženi odmor. No, ovo nije blog o tome kako zavidjeti kolegama na njihovim iskustvima. Neću vam dati check-listu stvari koje trebate utrpati u svoju prtljagu, vi to najbolje znate. Preporučujem vam da pročitate blog do kraja i saznate kakav ste tip osobe na ljetovanju. Kako vi provodite godišnji odmor prema spiralnoj dinamici

Samorefleksija ili što je meni važno

Reflektirajući  na samu sebe, razmišljala sam o tome što mi je važno u načinu na koji provodim godišnji odmor. Svake godine kasno stvorim plan. U posljednji tren uspijem nešto organizirati jer sam tijekom godine mislima stalno u radnim zadacima – što me sljedeći dan ili tjedan čeka na poslu. Važno mi je da dio svog slobodnog vremena uspijem posvetiti samorefleksiji – gdje sam sada, gdje bih htjela biti i kako ću tamo doći.

Poznavatelji spiralne dinamike rekli bi da se neprestano vrtim oko narančastog sustava vrijednostiposlovni uspjeh jest dominantan. Vjerujem da će neki reći da je to logično, neki se neće složiti.

No kao što je i Clare Graves rekao: „Svatko od nas je motiviran, samo različitim stvarima.“ Drugim riječima, razlikujemo se po tome koje su nam osobne vrijednosti u životu važne i to je sasvim normalno. Ono što je bitno jest da se te vrijednosti na zdrav način mogu iskazivati u našim postupcima.

Koji ste tip? – Godišnji odmor prema spiralnoj dinamici

Spiralna dinamika višestruko je značajna kako za posao tako i za vaš privatan život. Zbog čega? Iz vrlo jednostavnog razloga.

Čim bolje poznajete sebe, bolje ćete upravljati vlastitim životom. Imat ćete jasnije uvide u svoje reakcije. Shvatit ćete zašto vas neke stvari privlače, a neke odbijaju…

Prolazak kroz samospoznaju može donijeti bolje uvide u vlastite, ali i tuđe osobine. To povećava empatiju, toleranciju i razumijevanje.

Sve boje spiralne dinamike

Zapitajmo se na trenutak, kako bi ljudi koji imaju neki drugi dominantan sustav vrijednosti  provodili svoj godišnji odmor. To bi moglo izgledati ovako:

  • ljubičasti – važno mu je da održava bliske odnose s drugima, pa tako odlazi u grad na kave s prijateljima ili igra društvene igre s obitelji
  • crveni – važna mu je dinamika i način na koji bi izbacio svoju energičnost, pa tako igra različite timske ili individualne sportove. Bitno je da se stalno nešto događa i da (naravno! 😉) pobjeđuje.
  • plavi – red, rad, disciplina i urednost okosnica je njegova sustava vrijednosti, pa između ostalog, nastoji svoje slobodno vrijeme iskoristiti da, recimo, pospremi kuću/stan, sistematizira stvari u garaži (to ga opušta)
  • narančasti – koristi odmor da razmisli, stvori planove i nove poslovne strategije kako bi bio spreman za povratak na posao
  • zeleni – čita knjige, uči, razvija nove vještine, reflektira se na prethodno razdoblje kako bi skladnije surađivao s kolegama pri povratku u ured jer mu je važna spiritualnost i harmoničan život s drugima
  • žuti – prepušta se trenutku, ako će htjeti raditi nešto od prethodno navedenog, to će i napraviti, ali će naglasak staviti na opuštanje.

Nadam se da ste pronašli sebe i ljude koje poznajete u nekim od ovih opisa.

Autorica: Ivana Kulko