Krizna situacija ili prilika za osobni razvoj?

Irena Novosti

 Do nedavno bih čvrsto zagovarao stajalište da onaj tko kontinuirano radi na unapređivanju svojih znanja i vještina ne treba strepiti zbog gubitka posla. Recentnija zbivanja malo su me poljuljala u tom uvjerenju.

Aktualno, možete biti vrhunski stručnjak u svojem području i zaposleni u dobroj tvrtki koja je, zbog situacije s corona virusom, u ozbiljnim poslovnim teškoćama te je prisiljena svesti broj zaposlenih na minimum. Naprosto ste se našli u krivo vrijeme, na krivom mjestu, možda i u krivoj tvrtki. 

Najgore u takvoj situaciji je ako to počnete doživljavati kao vlastitu krivnju, i predbacivati si zbog toga jer niste pravovremeno predvidjeli što će se dogoditi, pa se na osnovni problem mogućeg gubitka posla nadograde i psihičke tegobe.

Poslodavcu je u interesu da zadrži najkvalitetnije, najkompetentnije zaposlenike pa će upravo znanja i vještine pojedinca biti presudan kriterij prilikom odabira tko (ne)će ostati..

Kontinuirano nadograđivanje vlastitih kompetencija u pravilu povećava i mogućnost za promjene i nalaženje drugog posla. Što više stvari znate raditi i što ste kompetentniji za neki posao imate veću mogućnost izbora.

Nije li ova situacija za sve nas ujedno i dobra prilika za stjecanje novih znanja, vještina i iskustava?

 Autor:

Igor Kovač