Menadžer bez iluzija

24.11.2021.

Ovdje ćete pronaći nekoliko zlokobnih misli koje se vjerojatno motaju po glavi rijetke zvijeri koju ste nedavno stvorili, a koja se zove novi menadžer. Kao i svi smrtnici na novom poslu, on će proći određene razvojne faze prema Hersey/Blanchardovom modelu situacijskog vođenja, a mi ćemo se zadržati na najgoroj: R2 ili popularno nazvanoj "znam da ne znam".

Vaš menadžer će u R2 stići nakon što ga je prošlo svo uzbuđenje i entuzijazam. On sada ima previše izazova i odgovornosti, moguće da je demotiviran, razočaran i neodlučan.

Svakako Vam preporučamo da ništa ne nagađate, već da, ako je u pitanju Vaš zaposlenik, obavite otvoren razgovor u kojem ćete mu skrenuti pozornost na ono što je do sada dobro učinio, na mjesta gdje ima prostora za napredak, što se konkretno od njega očekuje u narednom periodu i koji su glavni fokusi. Dopustite osobi da se izrazi, da i Vama uputi feedback i imajte razumijevanja za stanje svijesti u kojem se nalazi, jer je to faza koja bilježi mnoštvo otkaza. U LQ-u je još nazivamo "učenik bez iluzija".

I svakako mu proslijedite ovaj tekst:

1. Nemam sustav koji bih implementirao/la

Ako smatrate da je Vaš nedostatak to što niste bili u identičnom položaju u prethodnoj tvrtki, pa da samo nastavite po istom i na novom radnom mjestu, razmislite ponovno.

Novo je novo.

Što znači da i da jest, to se vjerojatno ne bi uklopilo u organizacijsku kulturu i ne bi zadovoljavalo potrebe nove tvrtke. Kada sam polagala za vozačku dozvolu, instruktor mi je rekao: „Baš dobro što nemaš vozačkog iskustva, sada ćeš naučiti sve ispočetka kako treba. Ima ljudi koji dođu s nekim predznanjem, onda ih prvo treba otrgnuti od toga, pa tek onda naučiti ispočetka.” Postoji sigurno barem jedna narodna izreka koja kaže ovako nešto.

Naravno, bit će Vam lakše ako ste, recimo, u prodaji radili 3 godine pa ste napredovali na viši položaj unutar iste tvrtke. Svaka čast, Vi znate odlično prodaju, ali i dalje ne znate menadžment.

2. Nema sustava koji bih preuzeo/la

Ako nije u pitanju tek formirano radno mjesto, proći ćete obuku ili će Vam osoba koja je bila na toj poziciji prije vas pokazati kako se posao do sada obavljao, ali to ne mora značiti da se Vi toga morate slijepo pridržavati. Možda će Vam odgovarati u potpunosti, a možda uopće neće. Možda ćete jedan dio učiniti isto, a drugi promijeniti. Uostalom, digitalizacija nas neprestano tjera na promjene, čime god se bavili.

Najbolje je dati si vremena da, potrebe posla u kojem ste se našli, posložite i optimizirate prema svojem osjećaju i navikama. Jedan od najboljih savjeta koje sam dobila bio je: „Stvori vlastiti ekosustav.“ To se odnosi i na suradnike i na sastavljanje idealnog tima. Može potrajati, ali je nužno.

3. Ne komuniciram sve što trebam

Ništa se ne podrazumijeva.

Stotinu puta sam se prevarila pretpostavljajući da su mojem sugovorniku jasne stvari koje nisu bile. Pokušajte uvijek biti konkretni, navedite primjer, recite izravno što Vam treba jer ne razmišljamo svi na isti način.

Ono što nam je svima teže jest pitati nešto što drugi podrazumijevaju da znamo. U takvoj situaciji postoje dva izbora: prvi je prevladati nelagodu i pitati odmah, a drugi je složiti "poker face", klimati glavom i poslije izguglati što je to bilo.

Očigledno je da je prvo bolje, ali mnogo je lakše to reći nego učiniti. Pogotovo ako se brinete da ćete zbog vlastite gluposti i neznanja pasti u očima kolega.

Gore je gurnuti glavu u pijesak, te je tamo zadržati nerazumno dugo. Dobra vijest je da, ako se i osramotite – recimo to tako, imat ćete dobru anegdotu za budućnost. Na primjer, zamislite taj stupanj zbunjenosti u razgovoru kada sam prvi put čula za MBA (Master of Business Administration) i mislila da se radi o košarci. 😊

4. Imam visoka očekivanja od sebe

Ova stavka je iznimno opasan dio ozloglašene R2 faze jer, ako ste perfekcionist, možete previše odugovlačiti posao "dok ne bude savršeno", u vrijeme kada biste trebali biti u toku i rješavati probleme u hodu.

Naravno, kako vrijeme bude odmicalo, bit ćete brži, kako u operativnim poslovima, tako i u donošenju odluka. Visoka očekivanja, s druge strane, skrivaju i tu zamku da čovjek sam sebi nabije negativan osjećaj koji nepotrebno poveže s radom ili se čak dovede do trenutka da pod pritiskom pukne.

5. Poslovno i privatno mi se isprepliće

Iz istog razloga koji sam navela u prethodnoj točki, trebali biste pronaći ili zadržati ispušni ventil. Slobodno vrijeme koristim kako bih se educirala, ali to sve i dalje spada u sferu rada. Kako od izbijanja pandemije radim od kuće, imam dojam da je i moj privatni prostor postao poslovni. I jest.

Zato je važno izaći u prirodu, biti s obitelji, družiti se, popiti piće, trenirati... Vjerojatno ćete i usput misliti o poslu, zapisivati nešto što Vam je palo na pamet da odradite ili gnjaviti druge o svom novom radnom mjestu... Ali onda ćete jednog dana jednostavno plivati svojim područjem kao riba u vodi, ni ne primjećujući da je najteže razdoblje iza Vas.

Odlučite li se za trening koji je formiran radi lakšeg svladavanja ključnih menadžerskih kompetencija, vidimo se na prvom modulu programa First Time Manager 11. travnja iduće godine.

Prijaviti se možete putem linka.

 

 Autorica: Glorija Smiljanić

vrh stranice