Slijepi zdravih očiju

19.06.2020.

 

Radeći s timovima često dolazimo do dvije situacije koje za proces znače otkriće. Jedna je da osvijestimo nesvjesni potencijal, a druga je da naiđemo na nesvjesnu slabost. Nesvjesni potencijal je nešto kao talent, trag koji vodi do veće mogućnosti. Ako ga ne iskoristimo, ne stavimo ga u fokus, neće se dalje razvijati. Nesvjesna slabost podrazumijeva ne uočavanje ponašanja/djelovanja koje je kontraproduktivno.

I nesvjesnu slabost i nesvjesni potencijal često vide oni sa strane koji surađuju s timom.

U praksi to može značiti da tim ima znanje koje ne koristi,  da tim ima ljude koji su kreativni, a rade rutinske poslove, da ima ideje koje ne idu dalje u realizaciju… Ili, tim nema dostupne informacije jer je jednom netko tako definirao i nitko to ne propituje. Može biti slučaj da tim ima nezadovoljne ljude koji samo čekaju da odu iz kompanije, a o tome se ne vodi računa. Ponekad izađe na vidjelo da se voditelj podsvjesno boji zaposliti boljeg stručnjaka kako mu ne bi bio potencijalno konkurencija ili se gube prilike jer nitko ne želi preuzeti odgovornost i donijeti odluku…

U dnevnom poslu gdje prevladava rutina ili „gašenje požara“ rijetko se propituju ove teme i na nivou tima one ostaju neosviještene.

Naš LQ tim može vam pomoći u osvještavanju nesvjesnog.


Autor:

Spomenka Žepec

vrh stranice