Sve se mijenja

Irena novosti

„Sve se mijenja, samo je promjena stalna.“ – Heraklit
Imate li dojam da je Vam je svaki dan isti? Isti put do posla, isti zadatci, isti ljudi? Ili možda ne gledate dovoljno detaljno? Je li moguće da su promjene male, suptilne?
Iako nam se ponekad čini da smo zapeli u rutini ili nekom stanju, svijet i sve oko nas zapravo nikada ne staje. Zemlja se kreće oko svoje osi i Sunca, a ljudi idu na spavanje i ujutro se bude promijenjeni, makar i na mikro razini. Kao što je Heraklit rekao, dinamika promjene je neizbježna. Ona ne mora biti opipljiva, ona može biti u nama, u našem ponašanju, stavovima, osjećajima ili vrijednostima. Iako nam je ugodno u toj zoni komfora koju nam rutina nekad pruža, dinamika životnih okolnosti često nas primora da nešto kod sebe promijenimo.

Prema teoriji Spiralne Dinamike sve složenije vanjske okolnosti zahtijevaju od nas da razvijemo složenije mehanizme adaptacije, a nove vrijednosti postaju nam važnije. Ili bolje rečeno, u stresnim i kaotičnim trenutcima, sjetimo se što nam je zaista važno.
Zastanite na tren što god radili. Zapitajte se: Što je meni u životu važno? Imati uspješnu karijeru, živjeti u harmoniji sa svime oko sebe, biti odlučan menadžer koji zahtijeva poštovanje? I koju malu promjenu mogu danas učiniti kako bih bio/bila bliže tom željenom stanju?

Spiralna Dinamika može nam dati odgovore na to kako su povezane naše vrijednosti, životne okolnosti i strategije kojima im se prilagođavamo, a više možete saznati u našim tekstovima i na našim radionicama.

 Autorica:

Ivana Kulko, LQ Assessment tim