Upravljanje vlastitim umom

Marina Beščec assesment, coaching, osobni razvoj

Dugo sam mislio da je upravljanje vlastitim umom nemoguće, zatim sam znao da je moguće, ali nisam mogao dosegnuti da to zaista i osjetim, a sada napokon mogu reći da imam iskustvo komunikacije s vlastitim umom.

Upravljanje počinje promatranjem

To je više promatranje vlastitog uma, nego upravljanje.

Naš um ima naviku da stvara konstrukcije, da piše scenarije i kreira emocije. Najčešće su to emocije na koje je tijelo iz prošlosti naviklo, bez obzira jesu li te emocije za nas podržavajuće ili ograničavajuće.

Vjerujem da svatko od vas koji ovo čitate, imate iskustvo kada se um naprosto ne može zaustaviti u njegovom pohodu na neku temu.

Ako imate osjećaj da ne možete zaustaviti vlastiti um, da je on na neki način odvojen od vas i „fura” svoj film, to znači i da ga možete promatrati. Osnovna postavka koju moramo shvatiti je da mi nismo naš um. Bolje rečeno, mi nismo samo naš um.

Tehnike sagledavanja

Poznati američki autor knjige „Quantum entrainment”, Frank Kinslow, pronašao je zgodnu tehniku kako možete zaustaviti vlastite misli.

Recimo da se nalazite u situaciji kada vas napadaju vaše vlastite misli.

Ono što možete napraviti je da svjesno kažete sami sebi: „Sad čekam da vidim koja će biti moja sljedeća misao?”

Pa onda sljedeća rečenica je: „Sad čekam da vidim kojeg će oblika biti moja sljedeća misao?”. Pa sljedeća rečenica je: „Sad čekam da vidim koje će boje biti moja sljedeća misao?”

Ono što ćete primijetiti je da između čekanja do nove misli nastaje praznina. Ta praznina je prostor bez misli. Ako ponavljate te rečenice, odnosno pitanja, prostor bez misli će se povećavati.

Druga tehnika je zahtjevnija i odnosi se na puštanje misli da dolaze, ali istovremeno promatranje tih istih misli kao da su odvojeni dio vas samih.

Zamislite u sebi rečenicu tipa: „Ajde da sada gledam što to moj um proizvodi, koju mi priču želi prodati.

Neću mu odmah povjerovati, već ću ga za početak samo promatrati.”.

Sposobnost samorefleksije

Drugim riječima, dovodite sebe u prostor da vaša svjesnost (pažnja) promatra vaše misli. U tom trenutku, mudrost je vaše stanje jer mudrost je nevezivanje za vlastite osjećaje i projekcije, mudrost je sposobnost da imam „just-in-time” samorefleksiju i da donosim odluke na osnovu slobodnog odabira, a ne emotivnog nemira.

Zaključno; mislima nije moguće upravljati, ali ih je moguće promatrati i na novo kreirati.

Misli će doći u svakom slučaju jer prostor iz kojeg dolaze nema kraja, beskonačan je i nama nepoznat.

Kao lider, imate dnevno tisuće podražaja koji će vam probuditi određenu misao i osjećaj i tada se samo sjetite i recite u sebi: „Opa, što sad moj um želi iskreirati? Jesi li mi sad, umu moj, od koristi ili nisi?”

Vidjet ćete kako samo promatranje mijenja sadržaj vaših misli i emotivnu reakciju na te misli.

Promjena najčešće ide prema miru, snazi i promjeni smjera misli.

Autor: Alan Žepec